Blind thee proeven

Een kleine twee weken geleden deed ik mee met een blinde thee proeverij. De bedoeling was dat wij, de testpersonen, 13 verschillende Earl Grey varianten zouden proeven en onze mening hierover zouden geven. Het is moeilijker dan je zou denken.

Ik drink erg veel thee en Earl grey is een variant waar ik vaak een kopje van zet. Het was bij deze test gelukkig niet de bedoeling dat wij de merken moesten herkennen, want zoveel kennis heb ik (nog) niet, maar het ging erom hoe de ‘normale’ consument thee ervaart. De testgroep bestond uit 12 personen en iedereen heeft natuurlijk een andere voorkeur voor zijn of haar thee.

Bij binnenkomst zag de proeftafel er zo uit. De thee was gezet en iedere thee kreeg een nummer. Aan ons de taak om van iedere thee een klein slokje te nemen en goed te proeven. Wat proef je? Wat zie je? Hoe ervaar jij de nasmaak? Enz. Aan ons de taak om hier een beeld van te scheppen. Soms proefde je iets scherps in de thee en bij het volgende kopje weer iets zoets. De verschillen konden per kop enorm zijn.

Wij kregen een kommetje waar wij een klein beetje thee in konden doen en van daar uit proeven. Er werd ons verteld niet teveel in het kommetje te doen want met 13 verschillende thee soorten die wij twee maal zouden gaan proeven krijg je al snel een thee hoofd.

In stilte gingen wij aan de slag. De stilte was voornamelijk zodat wij elkaar niet zouden beïnvloeden. Als iemand roept, ‘he bah! Wat een vieze thee’, grote kans dat jij de thee dan ook vies zult vinden.

Na ruim een uur thee te hebben geproefd werd het tijd om de kaarsjes te doven, de thee een beetje te laten afkoelen en weer een rondje te doen. Wanneer thee afkomt dan krijgt  het een iets andere smaak. Sommige worden er een stuk lekkerder van en andere weer niet. Erg leuk om het zo bewust mee te maken. Mede dankzij de aantekeningen die ik per thee soort maakte natuurlijk.

Aan het eind van de avond kwam er ook een ‘winnaar’ uit de bus. De thee die het vaakst als favoriet werd bestempeld was de Earl Grey superieur van Simon Lévelt. Wat ik toevallig ook als favoriet had aangekruist. Best wel een zoete Earl Grey variant.

Aan het eind kregen wij ook de merken en namen van de thee te horen en nu weet ik ze niet meer allemaal maar er zaten ook supermarkt varianten tussen zoals de Earl Grey van Lipton en het huismerk van  Albert Heijn. Beide werden best goed ontvangen door de testgroep. Dat deze drie ‘merken’ hoog scoorden was niet echt een grote verassing. Deze worden gemaakt voor de massa verkoop en dan is het aan de fabrikant om met een smaak te komen die de meeste mensen lekker vinden. Dat is dan goed gelukt.

De thee proeverij werd georganiseerd door het tijdschrift Koffie Thee Cacao in samenwerking met ITC (International Tea & Coffee Academy)

Ik vond het erg leuk om hieraan deel te nemen. Mocht hier nog een koffie variant van komen dan stel ik mij bij deze kandidaat.

Heb jij een favoriete Earl Grey soort?

 

lveening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *