Ratjetoe salade

Het is lente en dat betekend, theoretisch, dat het buiten een stuk warmer wordt. Ik krijg dan ook meer trek in salades, deze zijn niet alleen gezond, maar vaak ook snel te maken na een dag werken en super makkelijk om aan te passen aan jouw smaak.

Het recept voor deze salade kwam ik tegen in de nieuwste Allerhande. Ik had alleen niet precies alle ingrediënten in huis die er volgens de AH in moesten. Dus heb ik er geheel in stijl iets anders van gehusseld.

Zoals bij ieder andere salade begint het bij de basis. Sla. Zo at ik een paar jaar geleden alleen maar IJsbergsla, daarna stapte ik over op Romaine sla, en dit jaar heb ik veldsla ontdekt. Sla an sich vind het het meest saaie dat er is dus sla ik soms ook wel eens over. Haha, woordgrapje, flauw.

Ik zie echt niet waarom een IJsberg lekkerder zou smaken in een salade dan een Romaine, dus kies een lekkere sla soort uit en snij deze in kleine, makkelijk in de mond te schuiven, stukjes.

Vervolgens voeg ik Quinoa bij de sla. Ik doe dit alleen omdat het in het recept stond, was hier zelf nooit opgekomen maar het werkt wel goed bij een maaltijd salade. Door het graan zit je langer vol.

Ik voeg er tomaat bij, dit omdat ik deze nog had in de koelkast. Daar is een salade trouwens ook altijd goed voor. Om restjes op te maken.

Er moest ook een Grapefruit bij. Deze had ik niet en wilde ik ook niet kopen. Ik vind de smaak niet zo lekker en er hoefde maar een halve in. Dan zou ik weer de andere helft moeten bewaren, maar misschien zou ik deze salade niet twee avonden achter elkaar eten en dan zit ik weer met een halve Grapefruit die ik niet eens zo lekker vind……. dus heb ik er een mandarijntje aan toegevoegd.

Fruit in een salade met hartige ingrediënten kan raar overkomen maar het was super lekker! Een banaan zou ik dan weer niet toevoegen.

Vervolgens kun je zelf nog dingen toevoegen die jij lekker vind. Zaden zoals: pompoen, pijnboompitten, zonnebloempitjes enz. Maar ook rozijntjes of stukjes paprika doen het altijd goed.

In deze salade zit ook een halve venkelknol. Hoe kan een groente zo verdomde lekker ruiken!! Het ruikt naar anijs!! En is lekker crunchy.

Een salade is niet compleet zonder kaas. Je kunt in het kaasschap geitenkaas bolletjes kopen. Deze zien eruit als mini marshmallows. En super lekker, als je niet vergeet dat je ze in de koelkast hebt liggen.

Wil je vlees toevoegen? Dan kun je echt alle kanten uit. Op dag één van het nuttigen van deze salade heb ik garnalen toegevoegd. Lekker gebakken in een beetje boter met knoflook. Om je vingers bij af te likken! Maar op dag twee had ik geen garnalen meer en heb ik een paar spekblokjes gebakken. Net zo lekker en een stuk goedkoper. Ik heb het idee dat AH dit vaker doet, in heel veel recepten, of net die recepten die ik uitkies, zit één duur ingrediënt. Gelukkig kun je daar altijd wel makkelijk verandering in brengen. Kip kan ook altijd. Deze kun je in blokjes snijden en ook in een beetje boter en knoflook bakken. The kitchen is yours.

En dan natuurlijk de dressing. Ik maak deze al jaren zelf. Vaak met olijfolie, een scheutje citroensap, een lepel mosterd en twee lepels mayonaise. Hier voeg ik dan wat kruiden aan toe. Welke precies, dat ligt eraan wat ik heb. Ik neem het daar niet zo nauw mee.

En dan hoef ik er alleen nog maar van te genieten. Eet smakelijk!

lveening

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *